UDGLATNING AF HUDENS RYNKER


Ikke-permanente fillers
Ikke-permanente fillers er en gel, der oftest består af samme type hyaluronsyre, som findes i vores bindevæv. Med alderen reduceres mængden af hyaluronsyre i huden, og huden bliver mere slap. Når ikke-permanente fillers indsprøjtes i folder og furer, udfyldes og glattes disse, fordi gelen giver nyt volumen i huden, så den bliver mere spændstig. Filleren integreres med det omgivende væv, og da der er en løbende omsætning af hyaluronsyre i huden, vil effekten aftage efterhånden.

Behandling med ikke permanente fillers
Under behandlingen bliver den krystalklare gelé indsprøjtet i huden i ganske små mængder med en meget tynd nål. Dette kan gøre ondt, og huden kan før behandlingen eventuelt lokalbedøves med en bedøvende creme (EMLA eller lignende). Det er også muligt at bedøve området omkring munden med en lokalbedøvelse (ligesom hos tandlægen). Behandlingen varer ca. 30 minutter.

Efter behandlingen 
Umiddelbart efter behandlingen vil huden reagere på indsprøjtningen ved at være let til moderat hævet, rød og øm. Denne reaktion forsvinder løbende, typisk i løbet af et par dage. Læberne hæver mest, og derfor har de fleste ikke lyst til at gå på arbejde dagen efter behandling af læberne. Fire timer efter behandlingen må man anvende makeup.

Bivirkninger 
Der ses tit hævelse i dagene efter behandlingen, idet hyaluronsyre binder vand. Et par dage efter indsprøjtningen kan der også være let rødme samt ømhed i området og af og til blå mærker ved stikstederne. Disse svinder i løbet af cirka en uge. Infektion ses sjældent og ved tegn på dette kontaktes læge, da antibiotikabehandling kan være nødvendig for at mindske risikoen for blivende ar. Enkelte får et bumselignende udslet i området og herpes forkølelsessår kan reaktiveres. I meget sjældne tilfælde kan der opstå en rødme i huden, som kan vare i flere måneder eller dannelse af langvarige granulomer (bindevævsknuder under og i selve huden). Yderst sjældent efterlades blivende forandringer, der er vanskelige at behandle. Afhængig af indsprøjtningsteknikken kan der forekomme ujævnheder i deponeringen af filleren og evt. en overkorrigering af rynken. Dette svinder helt i takt med at filleren absorberes.

Effekt af behandlingen
Behandlingens effekt er afhængig af indsprøjtningsteknikken, men oftest er der en god effekt med umiddelbar helt eller delvis udglatning af de behandlede rynker.

Holdbarhed og gentagelse af behandlingen
Det er meget individuelt, hvor lang tid behandlingen holder. Det afhænger af mange forskellige faktorer, for eksempel hudens struktur, hudens blodcirkulation, den ønskede perfektions-grad samt indsprøjtningsteknikken. Som oftest holder resultatet i læberne i ca. 4 til 6 måneder og i panden ca. ½ til 1 år. To uger efter første behandling har filleren tilpasset sig i vævet, og på dette tidspunkt er det muligt at lægge mere filler ind oven på det først anlagte, hvis der er behov for en optimering af resultatet. Kombinationsbehandling med Botox kan give et mere holdbart resultat især i området mellem øjenbrynene. Det er her en fordel at behandle med Botox først og herefter filler.

Forskellen på de forskellige ikke-permanente filler produkter
De forskellige ikke-permanente filler produkter adskiller sig ved gelpartiklernes størrelse, og om der er andet end hyaluronsyre blandet i. De allerstørste partikler anvendes til Dansk dermatologisk Selskab 2009 udfyldning af kinder. De næststørste partikler egner sig bedst til dybere furer og folder, f.eks. ved furen fra næsen til munden. Ikke-permanente fillers med middelstore partikler er velegnet til rynker f.eks. ved munden og i panden. Der er udviklet ikke-permanente fillers specielt til læberne.

Information og samtykke
Efter at have gennemlæst denne skriftlige information skal man have mundtlig information om behandlingen og mulighed for at stille spørgsmål. Man har her mulighed for at medbringe en bisidder. Efter den mundtlige information skal der være mindst 2 dages betænkningstid, før man giver sit samtykke til behandlingen.

 

 

September 2021

Revideres efter behov, dog senest september 2024